Du er i øjeblikket her: Exaweb ApS » Forside » Om rettigheder på filer og chmod
Vi tager imod blandt andet Dankort, eDankort, Maestro, Mastercard, Visa, JCB, American Express

Om rettigheder på filer og chmod

Hvorfor virker chmod 777 ikke? Jeg får en Internal Server Error?

Da vi kører PHP i CGI-modus, har vi deaktiveret muligheden for at chmodde sine filer på 777. Det giver en Internal Server Error (500) fejl. Det er generelt en meget dårlig ide at chmodde sine filer på 777 og det er slet ikke nødvendigt.

Hvorfor?

>>Med chmod 777 kan alle alt.<<

Chmod er systemet i Linux der sørger for rettighederne. De tre tal repræsenterer de tre forskellige slags brugere:

• Owner (ejeren)
  • Group (gruppen)
  • Public (resten)

Ejeren er den bruger der har oprettet filen. Gruppen er gruppen som ejeren er medlem af. Public er alt udenfor dette.

Der er tre slags rettigheder:

• Read (4)
  • Write (2)
  • Execute (1)

Tallet efter rettigheden bliver lagt sammen for dermed at få defineneret rettigheden. 7 er derfor 4 + 2 + 1. Dvs. alt. 777 betyder derfor at alle kan gøre alt. Det betyder dermed at alle brugere på systemet kan fjerne, tømme eller redigere dine mapper eller filer.

chmod 777 bliver ofte brugt fordi "det virker". Ja, det virker, men det er langt fra sikkert.  En sammenligning: din bil vil ikke køre. I stedet for at slippe håndbremsen, fjerner du alle bremser. Ja, det virker, men det er langt fra sikkert ;)

Der et potentielt sikkerhedsrisiko ved dårligt programmerede og usikre systemer, hvilket er en af årsagerne til at vi har fjernet muligheden for at chmodde på 777.

Ovenstående skulle give dig lidt indsigt i hvorfor man ALDRIG burde benytte chmod 777. Der er fejl i din udbyders opsætning hvis alt andet end 777 ikke virker.